söndag, maj 20, 2007

Gefle IF- Hammarby IF 1-0

Hammarby åkte på en tung förlust borta mot Gefle när man i dag förlorade helt rättvist med 1-0 efter 0-0 i paus. En match där Hammarby började bra för att sedan helt tappa matchen ju längre matchuret tickade mot full tid. Man hade förhoppning om att Hammarby skulle få i gång sitt spel och tendensen av det fanns i början av matchen då man kom med fart och spelade rakt i djupled. Efter ca12 minuter fick Sebastian Eguren ett läge att spräcka nollan. Han fick bollen snyggt diagonalt från Paulinho, tar emot passningen och skjuter ett hårt skott som tar i stolpen bakom en chanslös Mattias Hugosson i Gefle målet. Men allt efter som halvleken fortskrider så kommer Gefle in i matchen mer och mer. Hammarbys tempo mattas av och man går in i Gefles fälla. Det var ingen stor halvlek från något av lagen där chanserna uteblev helt. Lågt tempo massor av felpass och felbeslut var det som präglade halvleken. Gefle var heller inte speciellt bra, men man fick matchen precis där man ville där man med sitt tighta försvar inte gav Hammarby någon tid eller utrymme att skapa något som helst målchanser.

Andra halvlek kom mest om att handla om Gefle. Hemmalaget upptäckte precis som Örebro i senaste matchen att denna match kan vi vinna. Hammarby hade inget botemedel att sätta in. Det var målvakten Richard Kingson som räddade Bajen från en total kollaps i andra halvlek. Siffrorna hade sprungit i väg om han inte storspelat mellan stolparna. Gefle kom i anfall på anfall. Bland annat hade Makondele ett jätteläge då han helt ensam framför mål får ett pass från Daniel Westlin som stod för ett starkt förarbete när han kom loss på högerkanten, stannade upp och spelade in bollen i en lucka perfekt till Makondele. Men Kingson gjorde sig stor och räddade skottet från Makondele. Men vad Hammarbyförsvaret gjorde i den situationen kan man fråga sig. Helt omarkerad var i alla fall Makondele. Hammarbys farligaste chans i andra halvlek stod återigen Sebastian Eguren för. Han fick en fin passning av Petter Andersson och var helt ren med Gefles målvakt Mattias Hugosson som rusade ut och gjorde sig stor och räddade bollen. I den 68 minuten slog Gefles nya skyttekung Johan Oremo till. Han sköt in 1-0 efter att Daniel Westlin dämpat en crossboll prefekt till Johan Oremo. Bollen smet in till höger om Kingson i Hammarbymålet som dock var där men nådde inte bollen med fingerspetsarna. Efter målet så hoppades man att Hammarby skulle ta tag i matchen och starta en tokoffensiv. Men det är svårt att starta något som inte finns. Man spelade håglöst och som SVT fotbollsexperten Glenn Strömberg skulle ha sagt kan man inte gå och spela fotboll. Det var precis så det var. Ingen fart och bolltempot var väldigt lågt. Man vågar inte ställa om utan man spelar sidled i stället för att spela rakt fram. Det innebär att tempot sänks och att försvarsstarka Gefle hinner komma till sina positioner i defensiven. Klockan tickar fram mot full tid och först på övertid så skapar Hammarby en chans och för tredje gången är det Sebastian Eguren som är nära att göra mål. Denna gång efter ett fint inlägg som Eguren får pannan på bollen. Nicken går tyvärr tätt över Gefles mål. När domare Peter Fröjdfeldt blåser för fulltid innebär det att Hammarby blir mållösa i dag och andra förlusten för Hammarby i årets allsvenska var ett faktum.

Jag vet inte vad som är fel i Hammarby just nu. Man spelar helt utan självförtroende och det är märkligt när man inför denna match ledde serien. Men var finns viljan, var finns energin, var finns kunnandet och framför allt var finns lösningen. Man verkar osäkra på vad varje spelare har för uppgift på planen och dessutom verkar man antingen vilja få undan bollen så fort som möjligt vilket innebär att det oftast blir felpassningar eller är man allt för bollkär och gör en dribbling för mycket som gör att tempot sänks och risken att bli av med bollen är stor som i sin tur kan leda till kontringar för motståndarna. Tränare Tony Gustavsson har en del att fundera på och som måste förbättras inför fortsättningen. Plus i Hammarby får ändå två spelare nämligen målvakten Richard Kingson som håller kvar Hammarby i matchen i andra halvleken med ett par svettiga räddningar. Även Sebastian Eguren får godkänd. Han skapar tre klara målchanser och kanske borde ha satt minst en av dem.
Nu glömmer vi detta och hoppas på skärpning i nästa match som är på lördag mot regerande svenska mästarna Elfsborg hemma på Söderstadion.